LEGÉNY 2013 (Zweigelt válogatás)

Sndor Zsolt LEGNY 2013 500

"A régebbi Buttlerek ásványossága és a Kadarka illattérképe ugrik be elsőre. Határozott hordósság (rumpuncs, a montalcino-i Máté borok jutottak eszembe). Tubákos, nyersfás vonalba hajlik át. Ez már vastag testű, zweigelthez képest koncentrált és szinte sötét gyümölcsösségű. A hordót levegőztetés után sem vetkőzi le teljesen, de veszít a tónusából. A kérdés-törekszünke erre a zweigelt eszményre? Fontos-e, hogy versenyezzen a “nagyobb” fajtákkal? Nem feltétlenül, de ha igen, ezt a bort versenybe lehet állítani."
Fater, Borravaló  tovább a cikkre


"Mindkét bor elsősorban a nagyon kifejező és tiszta gyümölcsösségre –zúzott fekete cseresznye, meggy, szeder - épít, melyet harmonikusan és ízlésesen egészítenek ki a fűszerek, elsősorban a frissen őrölt fekete bors. Egy kis édesfűszeresség is felbukkan, de mégis a bors az, ami maradandó nyomot hagy. 
Fiatal fejlődésben lévő bor mindkettő, de már abszolút megközelíthető. A Kétszer 450 inkább közepesen testes, míg a LEGÉNY ennél kissé nagyobb testű. Egyik sem a súlyról vagy az erőről szól, sokkal inkább a lendületről, a koncentrációról és a fineszről. Vibrálóan gyümölcsös mindkettő. Ahogy azt már írtuk, a savak mindkét bort komoly lendülettel látják el. Tanninból mindkét borban pont annyi van, amennyit a stílus és a harmónia megkíván, de nem erre építkezik. Az alkoholok is benne maradnak a harmonikus kategóriában."  
Vörös Attila, Metropol


"Közepes intenzitású rubinvörös szín. Illatát tufás termőhely ásványossága viszi, málnát, meggyet és fűszeres jegyeket idéző aromák társaságában. Kóstolva száraz, bársonyos tannin, pikáns savérzet, mindent elsöprő ásványos íztengely jellemzi. Mély, finoman árnyalt boregyéniség. Sertés, liba és kacsasültek mellé, valamint kecske, bárány és vadételek mellé ajánlom kísérőként, nagy szeretettel!"
Kovács Antal, örökös sommelier bajnok, Pinceáron


talaj: meszes, vulkáni tufa és homokkő keverék

dűlő: Zúgó-dűlő, Mályi
fajta: Zweigelt         
szüret időpontja: 2013.09.29.
mustfok: 22
mennyiség: 296 palack
palackozva: 2015.02.18.
alkohol: 13 v/v%
cukor: 2,4 g/l
sav: 5,4 g/l

Már csak a pincénél kóstolható.

Tervezte Net-Design.hu

Main Menu

Main Menu