Szerző: Vörös Attila, wineartculture.com

Szabad-e a mai világban bálványokat kreálni? Szabad-e rajongani egy bálványért? Ha bükki, akkor nagyon is… Sok víz lefolyt a Sajón az elmúlt évtizedekben, amíg megérett a Bükki borvidék arra, hogy letegye az igényes fogyasztók asztalára közösségi borát, a Bálványt. Azt hiszem, megérte várni.

A hétvégén mutatta be a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület közösségi borát, a Bálványt. Egyelőre hat termelő készíthette el a házasítást, melyet szigorú szabályok védenek. A Bükkbor egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban kell, hogy tartalmazza a szabályozás által előírt alapborokat, a zenitet, a chardonnay-t és az olaszrizlinget. Miért ezek a fajták? Az alapötlet megszületésekor már gondoltak arra is, hogy lehetőséget adjanak még többeknek arra, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, s ezt csak úgy lehet megvalósítani, ha olyan fajtákat választanak, amiből rendelkezésre áll a kellő mennyiség és minőség. Nincs mindenkinek mindegyik fajtából, ezért azt is bevették a szabályozásba, hogy rögzített – 160 Ft/kg áron – vásárolják meg a termelők egymástól a szükséges alapanyagot. Rögzítették azt is, hogy a bornak tartályosnak kell lennie, s az alapborokat a házasítás előtt finomseprőn kell tartani.

Meglehetősen nehéz fába vágták a fejszéjüket, ugyanis úgy kell egy jól felismerhető, viszonylag egységes stílust kialakítani, hogy a szőlők eltérő karakterű termőhelyekről származnak, s más-más borász készíti el a borokat. Egyelőre 5300 palack készült a Bálványból. Az egyesület beszámolója alapján elsősorban a régió minőségi kínálatát erősítenék a borral, de szeretnék az eddig fontos partnereket is kiszolgálni, országos szinten.

Az első hat Bálvány:

Csáter apó
Gallay Pince
Hajdu Roland
Palmetta Pincészet
K.T. Kézműves Pince
meglepetés

Ugyan van némi eltérés a borok minősége és stílusa között, mégis azt lehet mondani, hogy egymás mellett/után kóstolva, egyértelműen felismerhető a Bálvány. Mindegyikben ott volt az agyagos-meszes terroir – amelyet a házasítás még inkább kiemelt. Volt olyan, mely illatában kissé intenzívebb, és volt olyan is, amelyik inkább kissé visszafogottabb volt, de összességében nem volt nagy kilengés. A Bálvány egyáltalán nem illatos bor, inkább elegáns, megfelelő illatintenzitással. Nem tolakodó, de kellően popularitás. Harmóniát mutat az ásványosság és a gyümölcsösség. Kóstolva a Bálványokat, a korty érezhetően krémes és kellően telt volt, kifejezetten zamatos és lédús. A bükki borok nem fukarkodnak a savakban, ez itt is meg van, de a finomseprő hozta krémesség jó harmóniát teremt.
Egyelőre nem szeretnék bálványokat megnevezni a kóstolt Bálványokból, de összességében nekem több olyan tétel is volt a sorban, amit szívesen töltenék a poharamba. A bort – nyilván helytől és kereskedőtől is függ – a szövetség 2500 Ft-os kiskereskedelmi áron látná vissza szívesen.

A Bükk, mint borvidék, küzd a létéért, az igényes fogyasztók figyelméért. Ebben a Bálvány is segítségükre lehet. Sok még a munka és sok a kérdőjel is, de a Bálványt lehet szeretni…